Магазин - Чтиво

Cьогодні, за адресою uk.wikivoyage.org в української Вікіпедії з'явився «молодший брат» — проект Вікімандри, який є найновішим проектом Фонду Вікімедіа, відомого насамперед завдяки своєму флагманському проектові Вікіпедія.

big-backpack.jpg

Основною метою Вікімандрів є створення різними мовами вільних інформаційних ресурсів для мандрівників: ілюстрованих путівників, розмовників, загальних і докладних карт і маршрутів. Наповнення сайту є плодом співпраці учасників з багатьох країн світу.

Розділ українською мовою став дванадцятим серед усіх мовних версій поруч з розділами англійською, іспанською, італійською, нідерландською, німецькою, польською, португальською, російською, румунською, французькою і шведською мовами. Вікімандри українською були започатковані в Інкубаторі Фонду Вікімедіа 13 листопада 2012 року, ініціатором створення став користувач Base. Сьогодні українські Вікімандри вже редагують понад 50 зареєстрованих редакторів, з яких лише шість зробили більш як 100 редагувань: Voll, RLuts, Nickispeaki, Will D, Leinbach, Base.

В українських Вікімандрах уже створена докладна довідка і повна географічна ієрархія континентів, а також статті-заготовки для більшості країн, що дає добре підґрунтя для розвитку. Для пожвавлення головної сторінки і стимулювання учасників до створення хороших статей кращі з путівників будуть регулярно вибиратися кращими статтями місяця.

До участі у розвитку проекту запрошуються всі бажаючі. Наповнення проекту є захоплюючою роботою. Будь-хто може почати з опису свого рідного міста чи написати про особливості своєї недавньої туристичної поїздки. Ті, хто добре володіють іноземними мовами, можуть спробувати створити розмовник. Адже така інформація може стати корисною і унікальною для мандрівника.

Один із найактивніших авторів вікімандрів Володимир Метенчук (Voll): «Мені подобається ідея вільного путівника, який оперативно поповнюється. Перед поїздкою я збираю звідусіль інформацію про ті місця, куди я їду, а також отримую багато вражень і знань під час подорожі. То чому б мені не поділитися з громадою цими знаннями, які можуть виявитися корисними для інших і які з часом я неминуче забуду, якщо відразу не занесу їх у Вікімандри? Зараз ми стільки їздимо по світу, що на путівники потрібна купа грошей, та й навіщо возити з собою паперові книги, коли є Інтернет, коммунікатори та планшети - краще всі разом напишемо всесвітній путівник!»

Засновник і виконавчий директор Громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич вважає: «Популярність Вікімандрів англійською та німецькою дають сподівання, що українські Вікімандри матимуть таку ж швидку динаміку зростання вмісту і популярності, як і українська Вікіпедія. Розраховуємо, що до редагування Вікімандрів долучаться як самі мандрівники, так і працівники туристичного бізнесу — зокрема готелів, ресторанів і кав'ярень, галерей і музеїв, бюро подорожей і прокату туристичного спорядження».