Магазин - Чтиво

big-backpack.jpg Вибір рюкзака. Невеличка інструкція для початківців.

Рюкзак - перша й найпотрібніша річ мандрівника. Будь-який похід без рюкзака просто неможливий, а те, як ви з ним почуватиметесь - залежить від правильного вибору. Підібрати наплічник не важко. Важливо визначити свої потреби і знати ще кілька нюансів. Нижче ми спробуємо надати вам розуміння того, на що треба звертати увагу в першу чергу при виборі рюкзака.

1. Об’єм

Вибір рюкзака2.jpg

Як правило, чим довший ваш похід - тим більше речей у ньому знадобиться, тож тим більшою має бути місткість рюкзака. В умовах Карпат, Криму, літнього Кавказу чи Алтаю 70-80 літрів за плечима достатньо для людини, яка не полінується трішки оптимізувати своє спорядження. На теренах колишнього СССР досі поширені моделі рюкзаків на 100 з гаком літрів, однак якщо ви не носите зі собою мангал, а домашню ковдру заміните на сучасний спальник, то 100 літрів - надто великий рюкзак (хоча такі літражі можуть бути доцільні під час лижних походів чи в експедиціях тривалістю більше трьох-чотирьох тижнів).

А вибираючи рюкзак для носіння в місті, не забувайте, що навколишні пасажири автобуса чи метро відчуватимуть і на своїх плечах ваш набитий клунок, якщо він вже більший за 25-30 літрів.

Часто виробники для позначення об’єму пишуть два числа – наприклад 65+10 або 75:90. Це означає що місткість рюкзака можна збільшити за рахунок підняття клапана або заповнення бічних кишень.

Використовуючи наш зручний фільтр можна легко підібрати рюкзак необхідного об’єму.

2. Параметри вашого тіла

Вибір рюкзака3.jpg

Виробники продумують рюкзаки до дрібниць - аби вони якнайзручніше сиділи на будь-якій спині. Тому є рюкзаки дитячі; є для богатирів - спеціально розроблені на понад 185 см зросту (скажімо, серія EL у фірми Deuter); є для жінок або ж чоловіків із вузькими плечима. Особливістю таких є більше виражена S-подібна форма плечових лямок (вужча в плечах, ширша у грудях) та більш конусоподібний стегновий пояс (наприклад, як серії Xenon чи Aura фірми Osprey). Ще приклад, жіноча серія "SL" у Deuter розрахована на довжину спини приблизно від 33см до 50см, тоді як звичайні рюкзаки Deuter на спину довжиною 44-56см.

Але більшість рюкзаків виготовляють на середню людину - з подальшою можливістю підігнати під її тіло. Це робиться регулюванням висоти плечових лямок та довжини стегнового поясу. Стаття про правильну підгонку рюкзака під свої параметри.

3. Система спинки

Вибір рюкзака4.jpg

Виробники дуже урізноманітнили конструкції спинки рюкзаків і у кожного виробника окремий вид спинки має свою власну назву (Aircontact, Aircomfort, Alpine Back, Air Scape, Air Speed, Variant, Motion Fit, Comfort Fit). Це часто плутає і не дає зрозуміти що за технологію вони сховали за назвою. А за великим рахунком, усі спинки можна поділити на два види: пінні, які лежать на спині м’якими подушками, та сітчасті, в яких на спеціальний каркас натягнута сітка. Останнім часом з’явились нові комбіновані системи (наприклад система Motion Fit – у фірми Salewa), але і їх можна сміливо віднести до сітчастих.

Докладна стаття про види спинок рюкзаків різних виробників. Скоро буде.

Завдяки сітчастій конструкції спина краще провітрюється, відповідно - менше пітніє і береже ваші сили. За результатами наукового дослідження Hochensteininstitute, проведеного для німецьких рюкзаків Deuter із системою Aircomfort, втрата вологи скорочується на 25% у порівнянні з наплічником звичної будови. Зрозуміло, що взимку таке вдосконалення не дуже важливе. Невеликою вадою сітчастої системи можна вважати з’їдання корисного об’єму рюкзака.

4. Каркас

Каркас – обов’язкова умова того, що рюкзак на вашій спині буде сидіти добре не залежно від того, що і як ви поклали в середину, до того ж каркас дозволяє розподілити більш рівномірно вагу наплечника на спині. Зараз переважна більшість рюкзаків шиється з каркасом, але будьте уважні – в деяких дешевих моделях він може бути відсутній. Хоча в невеличкому рюкзаку може бути недоцільним металевий каркас - без нього рюкзак таки легший та й при потребі його можна скласти вдвоє чи втроє і сховати в більший рюкзак для транспортування. Але на зручності використання навіть невеликого рюкзачка відсутність каркасу, все-ж-таки, відбивається.

5. Деталі та корисні дрібниці

Вибір рюкзака6.jpg

При виборі рюкзака звертайте увагу й на кріплення стегнового поясу. Найкраще - коли він може рухатися, незалежно від самого рюкзака. Це дає змогу краще тримати рівновагу на складному рельєфі.

Зручність наплічника залежить також від кількості входів і їх розташування. Дуже зручно, коли є фронтальна блискавка - миттєвий доступ до речей, незалежно від того, куди їх запхано. Для багатьох приємною перевагою є передбачені кріплення для шолому, сноуборду, лиж, місце для питної системи чи ноутбука, чохол від дощу, термокишеньки чи кишеньки для мокрих речей. Але треба пам’ятати, що такі зручності, буває, додають ваги. Тому зважте, що для вас першочергове.

Вибрати і купити рюкзака на нашому сайті допомагає зручний фільтр. А після покупки буде корисно почитати про те, як правильно збирати речі в рюкзак та як правильно налаштувати рюкзак під свої параметри. Вдалих вам покупок і легкої ноші!