Магазин - Чтиво

На що звернути увагу при виборі г/л маски?




Правильний вибір маски для катання на лижах залежить від того, для чого саме вам вона потрібна.

Гірськолижні маски призначені виконувати такі функції:

- захист від ультрафіолетових променів
- послаблення бліків на снігу 
- затемнення сліпучого світла від Сонця
- механічний захист від вітру та снігу

При цьому маска має бути зручною, не запотівати, щільно та м’яко прилягати до обличчя тощо.


Захист від ультрафіолетових променів важливий, бо від тривалого опромінювання сітківки ока може погіршитись зір. Майже всі відомі виробники лижних масок забезпечують захист від ультрафіолету. Про це свідчить напис "UV protection". Будьте уважні! Дуже дешеві маски рідко захищають від УФ-променів. Бути в них у горах означає наражатися на небезпеку. Затемнення лінзи розширює зіниці, внаслідок чого вони схоплюють більше ультрафіолету. В нашому магазині не продаємо масок без УФ захисту.



Послаблювати бліки покликане спеціальне поляризаційне покриття лінзи, що, звичайно, робить таку маску трохи дорожчою, але й набагато комфортнішою для очей. В яскравий сонячний день дуже відчутно, яка маска з поляризаційним фільтром, а яка - без. Ваші очі будуть вам вдячні, якщо ви витратите трохи більше на їх захист.


Затемнення лінзи очевидне і зрозуміле - чим сильніше світить Сонце, тим менше світла має пропускати лінза.

Лінзи поділяються на 5 категорій за кількістю пропущеного світла:

 0 категорія - пропускає 80%-100% світла (використовуються вночі, при штучному світлі)
 1 категорія - пропускає 43%-80% світла (під час туману, сильної хмарності)
 2 категорія - пропускає 18%-43% світла (мінлива хмарність, періодичне сонце)
 3 категорія - пропускає 8%-18% світла (сонце на рівнині та в горах до висот 2000 м.)
 4 категорія - пропускає 3%-8% світла (сонце у високих горах)

Для зимових Карпат, у залежності від погоди, підходить 2-3 категорія затемнення. Для Кавказу чи Альп краще брати 3-4 категорію.
 
Деякі маски комплектуються кількома (найчастіше двома) змінними видами лінз. Це забезпечує їх універсальність у різних погодних умовах, але змінні фільтри доведеться возити з собою. Їх не завжди зручно змінювати, коли ви в рукавицях і валить сніг із вітром.

Є окремий чудовий вид лінз - фотохромні або "хамелеони" (як, наприклад, у масці Julbo Glenak). Такі здатні змінювати силу затемнення, залежно від кількості світла, що потрапляє на їх поверхню. Це дуже зручно і практично. Лінза сама пристосовується до світлових умов, вам не потрібно нічого змінювати - просто суперзручно! Вартість у масок із такими лінзами вища. Ми б радили не економити на гірськолижних окулярах і купити маску із фотохромною лінзою - ви дуже скоро зрозумієте її переваги.


Як вибрати маску1Як вибрати маску 2Як вибрати маску 3
Щодо зручності використання - дуже важливо, щоб лінза не запрівала. Для цього застосовують такі технології:

- спеціальне не запотіваюче покриття внутрішньої лінзи,
- подвійні лінзи (повітря між лінзами ізолює внутрішню та зовнішню лінзи, що перешкоджає запотіванню)
- провітрювання (продумана вентиляції також перешкоджає запотіванню лінзи, бо ж вітер постійно обдуває внутрішню лінзу під час руху)

Під час вибору пам’ятайте, що провітрювання враховане в усіх масках, а технологія подвійної лінзи та незапотіваюче покриття зустрічаються не в усіх моделях.



В сучасних масках використовуються полікарбонатні сферичні та циліндричні типи лінз. Сферичні лінзи - лінзи, що зігнуті повздовжньо і поперечно. Вони не роблять спотворень, оскільки промені, що проходять крізь них, не заломлюються й, відповідно, не спотворюються. Заради справедливості варто сказати, що спотворення у циліндричних лінзах не дуже виражене, і вони дешевші у виробництві.


Як вибрати маску
Для тих, хто носить окуляри, випускаються спеціальні версії масок зі збільшеним внутрішнім об'ємом та канавками для дужок. Такі маски називаються OTG (Over the Glass - поверх окулярів).


Як вибрати маску?
Колір лінзи ми б віднесли до тих характеристик, які не дуже важливі, хоча вважається, що жовтогарячий і просто жовтий відтінок лінзи допомагають підвищити контрастність і збільшити детальність.


Хто хоче вибрати і купити гірськолижну маску чи окуляри в нашому магазині, в першу чергу, має визначитись із наступними характерисиками: ступенем та видом затемнення лінзи, наявністю поляризаційного покриття і бюджетом. 

Спростити вибір необхідної саме вам моделі допоможе наш фільтр.


Купуйте маски - і буде вам щастя!