Магазин - Чтиво

Куртки.jpg Як вибрати куртку для активного відпочинку і не прогадати.

Вибирати куртку для походу, катання на лижах чи інших видів активного відпочинку не так просто - куртки сильно різняться як матеріалом, так і ціною (іноді різниця між найдешевшо та найдорожчою може сягати 10ти разів і більше). Вибір куртки включає в себе вибір між мембранною чи немембранною тканиною, між водонепроникною чи водостійкою тканиною (хардшел чи софтшел) та ще деякими параметрами. Далі ми спробуємо розкрити нюанси і допомогти вибрати куртку саме для вас.

Види курток

http://tinyfarmblog.com/wp-content/uploads/2007/09/fal2007_rain_wear.jpg

Водонепроникні / НЕдихаючі куртки

Складаються з матеріалу, який не пропускає вологу всередину і не дає поту виходити назовні. Використовуються для спокійного відпочинку з мінімальною активністю, наприклад для рибалки. Зазвичай такий одяг робиться великого розміру - для забезпечення вентиляції. До плюсів можна віднести дуже низьку ціну, а до мінусів - незручність використання та часто недовговічність матеріалу.

http://welovemountains.com/media/import/images/category/large/alpine-hard-shell-jackets.jpg

Водонепроникні / дихаючі куртки (хардшел)

Найпоширеніший вид курток для активного відпочинку. Зазвичай куртки цієї категорії підходять для дуже широкого використання. Цей тип курток не пропускає воду всередину навіть під сильним, довготривалим дощем і в той самий час дозволяє вашому тілу дихати, виводячи піт на зовні, хоча іноді і не так швидко як цього хотілося б. Це реалізується за допомогою спеціальної мембрани яка кріпиться на виворіт тканини за допомогою двох способів:

- ламінації (Lamination) - готова мембранна плівка накачується на тканину за допомоги тиску та високої температури (схоже на те, як шпалери клеять до стіни)

- покриття (coating) - розпилюється тонким шаром на тканину в рідкому вигляді і потім полімеризується утворюючі пори (схоже не те, як за допомогою балончика тонким шаром фарбують стіну)

Приклади ламінованої мембрани - Gore-Tex, eVent, MemBrain, нанесеної покриттям - HyVent.

Плюси хардшельних курток:

● можна застосовувати для різних видів активного відпочинку, від гірських лиж і альпінізму до міського використання

● набагато комфортніше ніж традиційні дощовики чи плащі

Мінуси хардшельних курток:

● немає одного узгодженого всіма виробниками стандарту вимірювання “дихання” куртки, тому по показникам, які надаються самим виробником важко визначити справжню здатність куртки пропускати пар

● дорожчі за інші види курток

Куртка Trimm Hannah

Водозахисні / дихаючі куртки (софтшелл)

Розроблені для активних видів відпочинку в холодну пору року, чи тоді, коли сильних опадів у вигляді дощу не передбачається. Одяг з такого матеріалу затримує потрапляння води всередину, але не здатен повністю перешкодити промоканню, тому розраховувати на те, що ви залишитесь сухим під сильним дощем не слід. До таких матеріалів відносять:

- звичайну тканину, покриту водовідштовхуючим покриттям (Durable Water Reppelence або DWR) - таке покриття не дозволяє воді намочити тканину - вода просто збирається в великі краплі і стікає. Зазвичай куртки з таких матеріалів найдешевші, але після декількох разів прання покриття вимивається і вони починають промокати (для того, що б така куртка довше прожила - треба використовувати спеціальні пропиткі, наприклад фірми Nikwax чи Toko)

- софтшелл, який складається з дуже щільного, зносостійкого, здатного розтягуватись, дуже “дихаючого” матеріалу. Показники “дихання” такої тканини в рази більші за хардшельні куртки. І до того ж його можна прати в звичайному режимі зі звичайним пральним порошком.

Приклади софтшельного матеріалу - Polartec Power Shield, Gore WindStopper

Плюси софтшельних курток

● чудово “дихають”

● переважно легші за мембранні куртки

● загалом дешевші ніж куртки з хорошою мембраною

Мінуси софтшельних курток:

● зазвичай не мають проклеєних швів - значить куртка швидше промокне

● стають вологими під час звичайного дощу

● не мають додаткової вентиляції

Мембранні куртки краще використовувати:

тим, хто часто ходить в гори протягом всього року

альпіністам

активним мандрівникам

лижникам та сноубордистам, які катаються в екстремальних умовах

Софтшельні куртки краще використовувати:

лижникам та сноубордистам, які не часто падають :)

туристам, яким важливіше “дихання” і які не планують бути під сильним дощем

скелелазам

велосипедистам

для нетривалих прогулянок на природі

Деталі, на що варто звернути увагу:

● розмір. Куртка з вашим розміром може здатись трохи завеликою - так, як спеціальний вільний крій зроблений для того, що б її легко можна було вдягнути на теплі речі.

● проклеєні шви. При зшиванні тканина проколюється голкою в багатьох місцях, під час дощу вода через маленькі отвори на швах легко потрапить всередину - тому всі серйозні бренди проклеюють шви, про що свідчить надпис “all seams are sealed”. Іноді проклеюють не всі шви, а тільки ті, через які волога може найлегше потрапити всередину, тоді має бути надпис - “critical seams are sealed”. Останній варіант гірший, але можливо, що цього буде достатньо для забезпечення сухості в не екстремальних умовах.

● кишені. Варто звернути увагу на розташовування кишень, якщо ви обираєте куртку для сходжень чи альпінізму - кишені мають бути розташовані високо, так, що б страхувальна система (обв’язка) не перешкоджала доступ до них.

● капюшон. В більшості туристичних курток капюшон робиться достатньо об’ємним для того, що б його можна було вдягнути на шолом. Зверніть увагу на наявність стяжок для регулювання величини капюшону.

● вентиляційні отвори. Якою б сучасною мембрана не була - її може не вистачити для повноцінної вентиляції тіла при сильних навантаженнях - тому важливо, щоб куртка мала отвори для вентиляції, вони зазвичай знаходяться з боків куртки та під руками і регулюються за допомогою блискавок.

● посилені частини куртки. На ліктях, плечах, по боках бажано, що б куртка була посилена міцною і зносостійкою тканиною.

● блискавки. Всі блискавки мають бути або спеціально водозахищеними, або з додатковим захистом тканиною зверху блискавки для забезпечення захисту від вітру та вологи.

● наявність флісової підкладки на вороті куртки. Фліс чи інша тканина захищає підборіддя від натирання блискавкою.